foto: Line Owren
Han har blitt kalt uredd, direkte og kompromissløs. Og de som følger ham vet hvorfor. Fredrik Fornes har på få år vokst frem som en av de tydeligste stemmene i norsk arbeidsliv – en som ikke er redd for å stille spørsmål ved hvordan vi jobber, hva vi forventer av folk, og hvordan vi snakker om det.
Gjennom innlegg til sine over 100 000 følgere, foredrag, bokutgivelser – og nå også en nasjonal plattform – har han viet karrieren sin til én ting: Å skape mer åpenhet, mer rettferdighet og mer psykologisk trygghet i det norske arbeidslivet.
I 2024 ga han ut boken «Ingen bryr seg om karrieren din – før du selv gjør det», en personlig og praktisk veiviser for mennesker som ønsker å ta eierskap til egen karriere. Boken ble nominert til Indiebokprisen 2024 og traff en nerve hos mange. Her tar Fornes et oppgjør med «karriereoppskriftene» vi får servert, og oppfordret leserne til å skape sin egen definisjon av suksess. Les mer om, og bestill boken her
Men Fredrik Fornes nøyer seg ikke med å skrive bøker og holde foredrag. Han kjemper for dypere strukturelle endringer. Han tar til orde for et arbeidsliv med ekte takhøyde. Han snakker om viktigheten av psykologisk trygghet, av reell ledelseskompetanse, og om de usynlige kreftene som gjør at ansatte ikke tør si fra før det er for sent.
Han har pekt på problemene med glansbildekommunikasjon, overdreven «employer branding» uten substans, og kulturer der folk slutter i stillhet – uten at noen stiller de vanskelige spørsmålene.
– Vi må tørre å snakke sant om hvordan vi har det på jobb. Vi må erkjenne at folk sier opp sjefer, ikke stillinger. Og vi må slutte å tro at pizza på fredag er et tiltak for arbeidsmiljø, sier han.
foto: Bendik Raaen-Mansika
I 2025 var han med på å lansere Jobbi.no – en plattform som lar arbeidstakere og jobbsøkere dele ærlige, anonyme vurderinger av norske arbeidsgivere. Alt fra ledelse, arbeidsmiljø og lønn til hvordan du ble behandlet i en jobbsøkerprosess.
Plattformen ble raskt nasjonalt kjent – og nådde på få uker over 12 000 vurderinger og fire millioner sidevisninger.
– I dag må du oppgi referanser, ta personlighetstester og gjennomgå intervjurunder. Men arbeidsgiveren blir sjelden sjekket i retur. Det ønsket vi å gjøre noe med, sier Fornes.
Han understreker at Jobbi ikke handler om å henge ut noen, men om å gi plass til ekte erfaringer – og hjelpe både bedrifter og ansatte å finne bedre match.
Gjennom både boken og Jobbi har Fornes etablert seg som en talsperson for de som ikke alltid har hatt en mikrofon. Han kjemper for de som blir overkjørt av dårlig ledelse. For de som blir sykemeldt av et miljø ingen tar ansvar for. For de som føler seg ubetydelige i systemet.
– Jeg tror på et arbeidsliv der flere tør å være seg selv. Der ansatte tør å snakke oppover, og ledere tør å høre etter.
Fredrik Fornes er ikke redd for ubehagelige spørsmål. Tvert imot: Det er ofte der endring starter.
foto: Birgit Fostervold
Lytt på podcastepisoden med Fredrik
trykk på coveret